Proefscheiding of tijdelijk uit elkaar gaan?

Tijdelijk uit elkaar

Het komt voor dat koppels gedesillusioneerd raken door onzekerheden binnen hun relatie maar niet klaar zijn om de permanente stap van een echtscheiding te nemen. Ze weten het gewoon even niet meer waar ze goed aan doen. Als er hevige twijfel bestaat bij beide partners is er ook nog de optie een time-out in te lassen oftewel een proefscheiding aan te gaan. Tijdelijk uit de buurt van je partner zijn, kan je helpen om na te denken over je relatie en tot rust te komen. 

Een time-out of proefscheiding geeft je een afkoelingsperiode

Het geeft je een afkoelingsperiode om negatieve emoties die je voelt over je relatie of je partner te verwerken. Los van elkaar leven kan je wellicht helpen om je problemen in een ander daglicht te gaan zien. Dit kan zowel helend als verhelderend werken.

Afspraken maken

Je dient hierbij samen een aantal praktische afspraken te maken over bijvoorbeeld kinderen, school, financiën enz.. Allereerst bespreek je de onderlinge gedragsregels in die periode en wat je van elkaar verwachten kan. Je bepaalt samen de spelregels van jullie time-out. Hoe duidelijker, hoe beter.

Tijdens de time-out kun je bij jezelf nagaan wat jou bijdrage was aan de relatieproblemen. Wat was jouw verantwoordelijkheid? Wat kun jij er aan doen om het om te buigen en zaken structureel te veranderen? Kom je er niet zelf uit dan kan personal coaching je hierbij helpen. Een personal coach kan je tools aanreiken om voor jou de dingen helder te krijgen. Contactmomenten met z’n tweeën zijn belangrijk om met samen jullie situatie te evalueren afgewisseld met ontspanningsmomenten.

Proefscheiding of time-out, wat moet je doen?

Van belang is om relatievaardigheden, die ervoor nodig zijn om de relatie te herstellen, aan te leren. Je zult elkaar weer moeten leren zien, horen en begrijpen. Als je geen nieuwe manier leert om met jullie relatieproblemen om te gaan, komen dezelfde problemen weer aan de oppervlakte.

Personal Coaching en relatietherapie of huwelijkstherapie om je relatieproblemen op te lossen is geen overbodige investering om met elkaar (weer) een fijn leven te hebben en samen verder te ontwikkelen.

Kosten en vergoeding van relatiehulp

Officiële instanties als GGZ, PsyQ of Kwadraad worden grotendeels vergoed maar hebben lange wachtlijsten en lopen via de huisarts. Relatiehulp kan ook via de relatietherapeut vergoed worden. Voor meer informatie over vergoedingen van je zorgverzekeraar voor counseling kijk op Zorgwijzer

proefscheidingwww.molius.nl
Wat als je partner vreemdgaatwww.molius.nl
sleur in relatiewww.molius.nl
Wat is de kunst van een relatie hebben?www.molius.nl
verliefd op een anderwww.molius.nl
Grenzen aangeven relatieproblemenwww.molius.nl
relatieproblemen oplossenwww.molius.nl
goede relatietherapeutwww.molius.nl