Gevoel Weg? Herstel de Emotionele Connectie in je Relatie

Gevoel weg

Een relatie is gebaseerd op een emotionele connectie waarbij liefdesgevoelens komen kijken. Als het even wat minder gaat kunnen mensen al gauw in de stress raken en zijn ze bang dat ze hun gevoelens voor hun partner kwijt zijn. Wees gerust: een liefdesgevoel kan verdwijnen, maar niet van de ene op de andere dag.

Vlinders in je buik of liefdesgevoelens?

Om verwarring te voorkomen: er is een groot verschil tussen verliefdheid en liefdesgevoelens. Verliefdheid is iets wat je in het begin voelt: je hebt vlinders in je buik, alles klopt aan je partner, je ziet de wereld door een roze bril en denk constant aan de ander. Dit neemt naar verloop van tijd op een natuurlijke manier af. Liefdesgevoelens is wat er dan (hopelijk) overblijft. Het wordt anders dan dat het was, maar dat is niet erg.

Liefdesgevoel neemt af

Er gaat een hoop aan vooraf voordat deze voordat deze liefdesgevoelens verdwijnen. Het begint vaak met iets kleins. Een gevoel, irritatie of het niet gehoord voelen door de ander bijvoorbeeld. Als je dit niet goed of onvoldoende communiceert met elkaar, en je te lang met het gevoel loopt, kan het nare gevoel groeien en een relationeel probleem veroorzaken.

In een dagelijkse routine waarbij je een schema hebt en druk bent met praktische zaken, ligt gevaar op de loer. Je ziet en spreekt elkaar, maar met name omdat je onder één dak woont en praktische zaken bespreekt. De vrije tijd die overblijft wil je ook besteden aan een sport of vrienden. De valkuil is dat je langs elkaar leeft: je ziet elkaar wel, maar jullie verbinden niet met elkaar op emotioneel vlak.

Herstart en geef elkaar de prioriteit.

Als je lang met elkaar samen bent is het makkelijk om de aanwezigheid van een ander als vanzelfsprekend te beschouwen. Om uit dit patroon te stappen is het belangrijk dat je elkaar prioriteit geeft. Maak tijd vrij om aandacht aan elkaar te besteden. Bespreek niet alleen praktische onderwerpen, maar uit je gevoelens, voer relationele gesprekken of doe samen leuke dingen. Zo kan je de emotionele verbinding weer terugvinden.

Daarnaast kan het ook helpen om structuur aan te brengen in de aandacht voor elkaar. Spreek bijvoorbeeld samen af om elke dag, week, maand, halfjaar en jaar iets voor elkaar / met elkaar te doen. Dit hoeft niet groots te zijn, het belangrijkste is dat je samen nieuwe herinneringen maakt. Zie hier een voorbeeld:

Elke dag: een appje of gebaar om te laten merken dat je aan de ander denkt

Elke week: samen koken of een wandeling maken

Elke maand: organiseer een date night voor jullie twee

Elk halfjaar: ga samen een dagje op stap

Elk jaar: plan een weekendje weg

Bekijk hieronder mogelijke andere vragen

Veel gestelde vragen
Kan gevoel zomaar verdwijnen?
Gevoel kan verdwijnen, maar niet zomaar. Daar gaat een lange periode van ontevredenheid aan vooraf waar geen of te weinig aandacht aan wordt besteed. Dat stapelt op, leidt tot irritaties en zorgt ervoor dat je gevoel afneemt.
Kan gevoel weer terugkomen?
Liefdesgevoelens kunnen zeker terugkomen. Onthoud dat het niet zo hoeft te zijn als hoe het was, dat is normaal. Zoek samen uit wat er aan de hand is en waarom het gevoel weg is. Want echte liefdesgevoelens verdwijnen niet zomaar.
Hoe weet je of gevoelens wegslippen of de relatie over is?
Deze twee begrippen liggen erg dicht bij elkaar. Een gevoel dat wegslipt is vaak nauw verbonden met een voorgevallen gebeurtenis, zoals liegen. De pijn en het verdriet wat verbonden is aan de gebeurtenis kan gevoelens afdekken. Als je dit samen bespreekbaar maakt en erkent dat jullie er iets mee moeten, dan kan het gevoel weer vrijkomen. Een goede indicator van een relatie die over is, is als één van beide partners niet meer bereid is om te vechten voor de relatie
Hoe vind je gevoelens voor elkaar weer terug?
Blijf met elkaar communiceren. Door dingen te bespreken en de ander serieus te nemen wordt het makkelijker om bij gevoelens te komen. Door met elkaar te blijven praten, tegemoet te komen in elkaars behoeften, kunnen liefdesgevoelens stap voor stap weer terugkomen. Zelfs in een verdiepende vorm.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

7 + 15 =

Nu relatieproblemen oplossen
Nu relatieproblemen oplossen

Relatieproblemen oplossen Relatieproblemen oplossen | Wat moet je doen als er echte relatieproblemen aan de hand zijn, als je merkt dat dingen niet meer lopen zoals ze altijd liepen tussen jullie, als...

Lees meer