Midlife Crisis Man: Omgaan met Onzekerheid en Urgentie

Midlife crisis man

Een motor, paardenstaart, een jongere partner? Je hoort van alles voorbij komen over mannen in een midlife crisis. In zo’n crisis gaat een gevoel van ontevredenheid vaak gepaard met een gevoel van urgentie. Er moeten dingen op korte termijn veranderen. Dit kan grote gevolgen hebben op de lange termijn.

Hoe onstaat een midlife crisis?

Een midlifecrisis is vaak het resultaat van een heel natuurlijk proces. Jarenlang heb je het uitgestippelde pad bewandeld: school, studie, partner, huis, hypotheek, trouwen, gezin. Het leven is aan je voorbij gevlogen zonder dat je échte keuzes hebt gemaakt. Op een bepaald moment bevind je je in rustiger vaarwater. De kinderen zijn het huis uit, verplichtingen nemen af en er komt meer ruimte voor jezelf. Mede hierdoor ga je nadenken over wat je in je leven (tot nu toe) bereikt hebt. 

Is dit het? Wil ik dit nog wel? Kan ik niet meer uit het leven halen? Slechts enkele voorbeelden van vragen die opborrelen. Het leidt vaak tot een gevoel van ontevredenheid en onzekerheid. Dit maakt echter nog geen midlife crisis. Daarvoor ontbreekt nog één essentieel onderdeel: urgentie. Je beseft dat je niet het eeuwige leven hebt en wil daarom nu veranderen. Omdat de veranderingen vaak drastisch (en levensveranderend / verwoestend) zijn, is het zaak om rustig aan te doen en te reflecteren op de situatie.

Wat te doen

Als deze situatie bekend voorkomt, doe het dan rustig aan en duik niet direct in allerlei extremen. Bekijk jouw situatie eens van een afstand met een objectieve blik. Waar sta je nu? Wat mis je? Waar wil je zijn? Wat kun je er aan doen? Onderzoek dit eerst eens zelf en bespreek dit vervolgens met je partner. Wees daarnaast niet bang om om hulp te vragen. Het is niet het einde en kan je juist verder helpen, mits je er juist mee om gaat

Bekijk hieronder mogelijke andere vragen

Veel gestelde vragen

Hoelang duurt een midlife crisis?
Dat is afhankelijk van de persoon. Een paar jaar (2 tot 5) is niet ongewoon. In het extreme geval zelfs meer. Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke situatie, wat je wil, en hoeveel tijd je eraan wil/kan besteden.
Wat kan een vrouw doen om te helpen?
Geeft ruimte binnen het kader van jullie relatie. Laat je partner zijn gang gaan in zijn eigen ontdekkingstocht waar dat mogelijk is. Geef hierbij wel duidelijke grenzen aan. Bedenk bijvoorbeeld wat je ervan vindt als je partner andere vrouwen wil ontdekken…
Gaat een man vreemd in een midlife crisis
Dat kan, maar hoeft niet. Het kan voorkomen dat een man twijfels heeft over zijn partner of haar niet meer aantrekkelijk vindt. Een midlife crisis hoeft zeker niet het einde van een relatie te zijn. Het is stressvol om elkaar te blijven begrijpen en verdieping te zoeken, maar door goed te communiceren en reflecteren kun je er sterker uit komen.
Hoe eindigt een midlife crisis?
Dat is afhankelijk van de behoeften en hetgeen wat naar voren komt in het onderzoek van de man. Het kan zo zijn dat je weer tot tevredenheid komt met jezelf en je relatie, en die weet te verdiepen en versterken. Anderzijds kan de kloof ook te groot zijn om te overbruggen en is het scheiden van de wegen een optie.
Op welke leeftijd hebben mannen last van een midlife crisis
Een midlife crisis ontstaat meestal bij mannen tussen de 40 en 60 jaar oud.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

1 + 14 =

Nu relatieproblemen oplossen
Nu relatieproblemen oplossen

Relatieproblemen oplossen Relatieproblemen oplossen | Wat moet je doen als er echte relatieproblemen aan de hand zijn, als je merkt dat dingen niet meer lopen zoals ze altijd liepen tussen jullie, als...

Lees meer