Grenzen aangeven in je relatie

Hoe ontstaat onzekerheid in een relatie?

Grenzen aangeven in je relatie

We maken het allemaal wel eens mee. Je gaat ergens mee akkoord terwijl je het eigenlijk niet wilt. Je gaat dan over je eigen  grenzen. Je cijfert jezelf weg.

Grenzen aangeven in je relatie is nodig om jezelf als individu niet te verliezen.

We hebben allen behoeften en verlangens die vaak verschillen met die van anderen. Natuurlijk kan je rekening houden met een ander maar zonder gezonde grenzen negeer je de gevoelens en verlangens van anderen en vooral van jezelf.

De essentie van grenzen aangeven is dat je weet en jezelf  bevestigt wat belangrijk voor je is en er ook naar handelt.

In zo’n geval dien je eerst te weten wat je ervaart. Voel je je beschaamd of boos door bijv. de kwetsende opmerking van een ander? Zeg je daarna ja maar bedoel je nee?

Je dient duidelijk te krijgen wat wel en niet goed voor je voelt. Het omzeilen van je eigen behoeften om de vrede te bewaren leidt tot zelf-verwaarlozing en zelf-verraad. Onzekerheid in een je relatie kan het gevolg zijn waardoor mensen over je heen kunnen lopen. Ook kunnen opgekropte gevoelens leiden tot explosief gedrag.

Door flexibel grenzen te stellen leer je elkaar kennen. Wanneer je dit in alle respect benoemt, kun je een relatie ontwikkelen waarbij ruimte is om jezelf en elkaar te vormen.

Hierdoor kun je verbindingen creëren en je relatie verdiepen zodat je een bevredigend, verbonden leven kunt leiden.

 

5 tips om je grenzen te bewaken in je relatie;

  • Herken hoe je grenzen zijn overschreden, alleen dan kun je de ander aangeven welk gedrag je niet accepteert.
  • Wordt niet te persoonlijk. Benoem het gedrag dat je niet fijn vindt en keur daarbij de persoon nooit af.
  • Hou het bij jezelf. Het gaat om jouw gevoel en daarmee jouw grens. Een vuistregel; behandel die ander zoals jezelf ook behandeld wilt worden.
  • Sta open voor de reactie van de ander, jullie leren daardoor beter met elkaar omgaan.
  • Pas toe met kleine stappen, hierdoor bewaar je overzicht.

 

Relatietherapie voor alle soorten relaties

Relatietherapie is toepasbaar in meerdere gevallen. Bekijk hier 6 goede redenen om in huwelijkstherapie te gaan. Er kunnen ook moeilijke kwesties ontstaan in andere soorten van relaties. Bij Molius staan relaties centraal en onze persoonlijke trajecten bieden ook praktische hulp bij:

  • Huwelijkstherapie
  • Werk- of zakelijke relaties
  • Liefdesrelaties
  • Volwassen familierelaties
  • Vriendenrelaties

Wil je vooraf weten wat de tarieven van Molius’ relatietherapie zijn? Bekijk hier de kosten van relatietherapie in een beknopt overzicht. Er zijn mogelijkheden voor vergoedingen van de zorgverzekering. Dit verschilt echter per ziektekostenverzekeraar.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

11 + 5 =

Proefscheiding of time-out?
Proefscheiding of time-out?

Proefscheiding of tijdelijk uit elkaar gaan? Het komt voor dat koppels gedesillusioneerd raken door onzekerheden binnen hun relatie, maar niet klaar zijn om de permanente stap van een echtscheiding te nemen....

Lees meer
Mijn partner gaat vreemd
Mijn partner gaat vreemd

Mijn partner gaat vreemd, help! Wat nu? Help, mijn partner gaat vreemd Je hebt vermoedens dat je partner vreemdgaat. Het plaatje zoals je dacht dat het was, is ineens veranderd. Je wereld staat op z’n kop....

Lees meer
Sleur in een relatie?
Sleur in een relatie?

Sleur in relatie? Lees wat te doen Ouderwetse aandacht Misschien herken je het wel. In het begin van jullie relatie is alles leuk. Je bent verliefd en niets is teveel. Je doet samen leuke dingen als uit eten...

Lees meer