Rebound Relatie: Inzichten, Gevaren en Groei

Rebound relatie

Uit elkaar gaan is altijd lastig. Je bent samen geweest, hebt  dingen opgebouwd en dat valt ineens weg. Het verwerken van deze pijn kan moeilijk zijn.

Wat is een rebound relatie?

Iedereen gaat op zijn eigen manier met zo’n verlies om. Toch is het verleidelijk om de pijn te vermijden door snel aan een nieuwe relatie te beginnen. Dit noemt men een rebound relatie. De nieuwe (rebound) relatie dient als een pleister op de wond om (oude) pijn niet te hoeven voelen. Of een rebound relatie goed of slecht is, hangt af van hoe je er zelf mee omgaat. Rebound relaties komen vaak voor bij mensen die het zwaar vinden om alleen te zijn. Ze vinden het lastig om met hun eigen gevoelens te dealen. Als ze dan behoeftes zien bij een ander die ze bij (of van) hun ex gemist hebben, gaan ze met diegene in zee. Ondanks dat het een mooie oplossing lijkt voor de korte termijn, is het risico dat men diepere relatieproblemen verbergt en niet verwerkt.

Breek uit het patroon

Om uit dit patroon te breken is het belangrijk om jezelf in de spiegel aan te kijken en te reflecteren. Stel jezelf de vraag: Wat maakt dat ik dit gedrag vertoon? Een antwoord hierop kan bijvoorbeeld zijn dat je vanaf kleins af aan hebt geleerd om pijnlijke emoties te vermijden. Of dat je als gevolg van eerdere ervaringen angst hebt om verlaten te worden. Het is belangrijk om te reflecteren. Het aangaan van nieuwe relaties als manier om je gevoelens te verwerken kan op de lange termijn leiden tot een eenzaam gevoel en een leegte die niet opgevuld kan worden (door oppervlakkige relaties). Een rebound relatie hoeft niet per definitie slecht te zijn. Het kan je bijvoorbeeld helpen om zelfverzekerder te worden, persoonlijke groei stimuleren, en bijdragen aan een gevoel van onafhankelijkheid. Hoe dan ook is het advies om professionele hulp te zoeken. Anders zal je op den duur tegen jezelf aanlopen.

Bekijk hieronder overige vragen

Veel gestelde vragen

Hoelang duurt een rebound relatie?
Een rebound relatie duurt over het algemeen maximaal 1,5 jaar.
Kan een rebound relatie serieus worden?
Jazeker. Al maakt het feit dat een rebound relatie ontstaat vanuit een gemis het wel lastiger. Wees eerlijk naar jezelf en de ander. Zoek hulp wanneer je merkt dat je niet emotioneel kunt openstellen.
Kan je onverwerkte gevoelens na een rebound relatie nog verwerken?
Jazeker. Zolang je bereid bent om te kijken naar jezelf, je ervaringen en je teleurstellingen dan zeker. Uiteindelijk zal je situaties/gevoelens herkennen, ben je je er bewust van en weet je wat je eraan kan doen om je onzekerheden aan te gaan.
Hoe herken je een rebound relatie?
Je herkent een rebound relatie als je de ander probeert te vermijden als die te dichtbij komt. Je houdt je partner bijvoorbeeld niet toe in je inner circle, omdat je eigenlijk wel weet dat de relatie geen stand zal houden, en eerder dient als afleiding.
Is een rebound relatie goed?
Dat hangt van verschillende factoren af. Het kan je helpen om zelfverzekerder te worden en te groeien op persoonlijk vlak.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

10 + 15 =

Nu relatieproblemen oplossen
Nu relatieproblemen oplossen

Relatieproblemen oplossen Relatieproblemen oplossen | Wat moet je doen als er echte relatieproblemen aan de hand zijn, als je merkt dat dingen niet meer lopen zoals ze altijd liepen tussen jullie, als...

Lees meer