Verlatingsangst: Begrijpen en Overwinnen voor een Gezonde Relatie

Verlatingsangst

Verlatingsangst is, zoals het woord al verraadt, de angst om verlaten te worden door een belangrijk persoon in je leven. De angst is blijvend aanwezig en wanneer het (door iets kleins) getriggerd wordt ben je direct bang: mijn partner gaat mij nu zeker verlaten.

Hoe onstaat verlatingsangst?

De oorzaak van verlatingsangst ligt vaak in het verleden, en kan met verschillende dingen te maken hebben. De meest bekende oorzaak is het ontbreken (of wegvallen) van ouders in de jeugd, daaruit ontstaat een angst vanuit het kind om gescheiden te worden van de ouders. Verlatingsangst kan echter ook ontstaan door het overlijden van een belangrijk persoon, eerdere relaties die zijn uitgegaan, of door ziektes. Verlatingsangst gaat vaak gepaard met de angst om alleen te zijn. Hierom heeft deze persoon voortdurend bevestiging en geruststelling nodig. Dit gaat meestal goed zolang de partner in de buurt is en er een relaxte sfeer hangt. Maar zodra er een gevoel van spanning ontstaat, doordat de partner bijvoorbeeld zelf of met anderen iets gaat ondernemen, wordt de angst getriggerd. Dit kan zich uiten in zorgen maken en piekeren, of juist in manipulatief en controlerend gedrag tegenover de partner.

Effect op een relatie

Begrijpelijkerwijs heeft dit geen positief effect op de relatie. Het manipulatieve en controlerende gedrag van de een maakt dat de ander zich beklemd voelt. Het komt vaak voor dat de partner zich anders voor gaat doen of liegt over dingen om confrontatie te vermijden. Als dit vervolgens uitkomt zegt de partner met verlatingsangst: “Zie je wel, je liegt”. Zo ontstaat een negatieve spiraal die in de meeste gevallen tot relationele problemen leidt. Ook op persoonlijk gebied is zo’n situatie niet goed. Men is vaak erg aanhankelijk en past zich constant aan de ander aan, in een poging om diegene niet te verliezen. Dit kan ongemerkt een tijd lang goed gaan, maar is op de lange termijn destructief gedrag. Probeer daarom uit dit patroon te stappen door te kijken naar je keuzes en je er bewust van te zijn voor wie je iets doet.

Bekijk hieronder overige vragen

Veel gestelde vragen
Hoe ontstaat verlatingsangst?
Verlatingsangst ontstaat vaak door gebeurtenissen in het verleden. Bijvoorbeeld door het ontbreken van ouder(s) in de jeugd, oude relaties waar partners zijn weggegaan, ziekte of overlijden.
Op welke leeftijd heb je verlatingsangst?
Verlatingsangst komt in allerlei verschillende levensfases en op verschillende leeftijden voor.
Wat kan je aan verlatingsangst doen?
Leer om de veiligheid in jezelf te zoeken. Ga eens bij jezelf kijken of je inderdaad onveilig bent. Leer om duidelijk je wensen uit te spreken, te luisteren zonder boos te worden en direct in kritiek te belanden. En uiteindelijk leer je door te doen, of in dit geval te laten. Maak duidelijke afspraken en laat je partner maar een keer stappen. Als je met een gerust gevoel terug kan kijken zal je zelfvertrouwen groeien en zul je bij positieve herhaling de angst klein kunnen houden.
Blijft verlatingsangst voor altijd?
Dat hangt volledig af van de situatie. Het verschilt afhankelijk van de oorzaak, wanneer je het ervaart, hoe vaak je het ervaart etc. Het kan zijn dat het nooit meer weggaat, maar bij positieve gebeurtenissen kun je ermee leren leven door geruststelling van jezelf en je partner.
Hoelang blijft verlatingsangst?
Dat hangt volledig af van de situatie. Het verschilt afhankelijk van de oorzaak, wanneer je het ervaart, hoe vaak je het ervaart etc. Het kan zijn dat het het nooit meer weggaat, maar je ermee om kan gaan en je op een natuurlijke wijze je leven kan leiden.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

3 + 11 =

Nu relatieproblemen oplossen
Nu relatieproblemen oplossen

Relatieproblemen oplossen Relatieproblemen oplossen | Wat moet je doen als er echte relatieproblemen aan de hand zijn, als je merkt dat dingen niet meer lopen zoals ze altijd liepen tussen jullie, als...

Lees meer