Relatietest
Molius voor FORYOU Magazines
30 Oktober 2017
Stel je voor: je zit in een relatie waarin je je niet meer fijn voelt. Je voelt je niet gehoord door je partner, gaat communicatie over belangrijke kwesties uit de weg en leidt net als je partner een eigen leven. Het kan ook zijn dat je juist van alles al hebt besproken en gedaan, maar niets lijkt te helpen. De hoop op verbetering heb je inmiddels opgegeven en toch kun of wil je (nog) niet een knoop doorhakken. Wat nu te doen?
Vaak denken mensen pas aan relatietherapie als ze geen zicht meer hebben op een uitweg.
In onderstaande situaties wordt er contact opgenomen met een relatietherapeut:
– De spanning in de relatie is te groot geworden, waardoor één van de partners of beide partners niet verder op dezelfde wijze kan / kunnen doorgaan.
– De partners zijn vaak het vermogen verloren om (weer) kwetsbaar te kunnen zijn en elkaar te vertrouwen.
– Een van de partners twijfelt over de relatie.
– Er is een derde persoon in beeld waarvoor de één gevoelens heeft.
– Partners willen graag hun relatie evalueren en zijn benieuwd wat ze nog verder zouden kunnen verbeteren en zouden kunnen ervaren in de relatie.
Hoe kan relatietherapie helpen in dergelijke situaties?
– Stellen leren hun problemen in de relatie vanuit een nieuw perspectief te bekijken en te onderzoeken.
– Beide partners kunnen nieuwe manieren aanleren om mogelijke conflicten vroegtijdig te herkennen en op te lossen als gevolg van de hulpmiddelen die door de therapeut worden aangereikt.
– Partners kunnen de wederzijdse communicatie leren te verbeteren.
– De therapie kan een ‘neutraal grondgebied’ bieden om de partners te helpen om over gevoelige kwesties te praten.
– De partners kunnen besluiten om hun relatie te herbouwen en een nieuwe start te maken.
– De partners kunnen een weloverwogen besluit nemen over de beëindiging van de relatie en op een goede wijze uit elkaar gaan. Dit is vooral belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn.
Doeltreffend
Om de relatietherapie doeltreffend te maken, is het belangrijk dat beide partners bereid zijn om hun verantwoordelijkheid voor de relatieproblemen te nemen, hun tekortkomingen te accepteren en gemotiveerd zijn om te onderzoeken of hun relatie te herstellen of te verbeteren is. De relatietherapie gaat uiteindelijk over drie dingen: jezelf, je partner en jullie samen als stel.