LAT Relatie: Vrijheid en Verbinding in een Unieke Relatievorm

LAT Relatie

LAT relaties nemen toe in populariteit, maar wat is het eigenlijk? LAT staat voor Living Apart Together. Het houdt in dat partners een liefdesrelatie hebben, maar er bewust voor kiezen om apart van elkaar te wonen. In de meeste gevallen is een LAT relatie een serieuze relatie, waarbij partners exclusief zijn met elkaar op seksueel gebied.

De precieze invulling van een LAT relatie hangt af van de afspraken die je met elkaar maakt. Denk daarbij aan hoe vaak je elkaar ziet en of je samen naar vrienden toe gaat bijvoorbeeld. Net als in elke relatie is het in een LAT relatie erg belangrijk om open te blijven communiceren met elkaar over behoeften en verwachtingen.

Vrijheid in een LAT relatie

Mensen in een LAT relatie hechten over het algemeen veel waarde aan hun vrijheid. Een eigen plek waar je voor jezelf kan zorgen zonder dat je je hoeft aan te passen aan de ander. Zelfstandigheid en anonimiteit zijn dan ook twee kenmerkende termen van mensen die in een LAT relatie zitten. Deze vrijheid hoeft echter niet blijvend te zijn. Zo kan een LAT relatie ook een mooie manier zijn om rustig aan te groeien tot samenwonen, maar dat hoeft niet.

Zijn er nadelen?

Het hebben van een LAT relatie met het fijne gevoel van vrijheid brengt ook de nodige nadelen met zich mee. Je komt bijvoorbeeld alleen thuis in een donker huis. Maar het  kan ook ten koste gaan van verdieping / emotionele verbinding. Je ziet je partner ten slotte maar beperkt, dus krijg je niet per definitie alle hoogte- en dieptepunten van dichtbij mee. Daarnaast is er nog het materiële stuk: jullie moeten twee huishoudens bekostigen.

 

LAT relatie of een ‘gewone’ relatie

Afhankelijk van de afspraken die je met je partner maakt, heeft een LAT relatie veel overeenkomsten met een ‘gewone’ relatie, bijvoorbeeld dat het serieus is. Echter blijven er hoe dan ook een aantal grote verschillen: je woont natuurlijk niet onder één dak. Dit betekent dat je meer tijd voor jezelf hebt en sommige zorgen niet samen delen (je kunt zelf besluiten wat je wel en niet deelt en in welke mate). Anderzijds wordt de tijd die je wél samen besteedt als kwalitatief ervaren, en is dit in een ‘gewone’ relatie meer vanzelfsprekend.

Bekijk hieronder mogelijke andere vragen

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een LAT relatie?

In de meeste LAT relaties staat vrijheid centraal. Een eigen plek waar je je terug kan trekken. Die vrijheid is direct het grootste ‘voordeel’ van een LAT relatie. Daarnaast is de tijd die je samen besteedt vaak van hoge kwaliteit, omdat je écht tijd hebt voor elkaar. Dat kun je ook als voordeel aanmerken.

Wat zijn de nadelen van een LAT relatie?
De vrijheid die je hebt in een LAT relatie is soms ook een nadeel: denk aan in het donker alleen thuiskomen en niet standaard een partner als uitlaatklep hebben. Daarnaast het materiële stuk: in een LAT relatie moeten er twee huishoudens bekostigd worden.
Op welke leeftijd hebben mensen een LAT relatie?
Er is geen leeftijd verbonden aan mensen die in een LAT relatie zitten. Een LAT relatie kan permanent zijn, of juist een manier om te bouwen naar uiteindelijk samenwonen.

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

12 + 11 =

Nu relatieproblemen oplossen
Nu relatieproblemen oplossen

Relatieproblemen oplossen Relatieproblemen oplossen | Wat moet je doen als er echte relatieproblemen aan de hand zijn, als je merkt dat dingen niet meer lopen zoals ze altijd liepen tussen jullie, als...

Lees meer
Whatsapp openen
1
Hulp nodig?
Hallo, waar kan ik je mee helpen? Klik door en stuur mij een bericht. Ik neem dan z.s.m. contact met je op. Groeten Mohini